PHU 00014 - Jordmotståndsmätare

IMG_2064.jpg
 IMG_6427.JPG
IMG_6428.JPG

Titel

PHU 00014 - Jordmotståndsmätare

Beskrivning

Jordning är en form av säkerhetsåtgärd som ofta görs vid elinstallationer. Om en ledning med elektrisk ström kommer emot ett metallföremål exempelvis ett elskåp så spänningsätts detta. Om en människa då tar i detta så passerar strömmen genom handen eller genom kroppen ned i marken. För att undvika detta gör man en skyddsjordning av, i detta fallet, elskåpet. I detta fall är det lämpligt att använda en djupjordning. Man driver ner ett kopparspett där de elektriska ledningsförhållandena är bra, exempelvis i fuktig jord. Man förbinder sedan elskåpet med kopparspettet. Man har nu skapat ett jordtag. Om en elektrisk ledare sedan kommer mot elskåpet leds kraften till jordtaget och en kortslutning uppstår. Säkringen i det elektriska systemet löser då ut. I det fall där man har långt till jord, kan man använda skyddsjordsledare fram till föremålet som ska skyddas.

När man mäter isolation, mäter man hur hög resistans en anläggning har. Ju högre resistans desto bättre. För att vara på den säkra sidan innan man kopplar in ström i en ny elinstallation, är det lämpligt att isolationsprova. Isolationsprovningen ger ett direkt svar om installationen är behäftad med fel, tex. kortslutning, krypströmmar, etc. Krypströmmar i t.ex. ett kablage ger upphov till värme och där med ökad brandrisk. Ju högre resistansvärde kretsen har, desto högre spänning krävs för att driva en ström av en viss styrka genom kretsen. Resistans mäts vanligtvis i ohm.

Isolationsprover kan också göras på äldre kablar och elinstallationer för att kontrollera att inget allvarligt slitage uppstått.

Museikod

PHU

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

00014

Sakord

Mätare

Material 1

Metall

Bredd (mm)

320

Höjd (mm)

180

Djup (mm)

170

Modell / fabrikat / typ

Elektriska Aktiebolaget
SIEMENS-SCHUCKERT

STOCKHOLM Ö
Import

Källhänvisning

“PHU 00014 - Jordmotståndsmätare,” Uppsala Vatten, hämtad 24 oktober 2020, https://phu.kulturhotell.se/items/show/15.